Här kommer du till vår bokningssida
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Helsingborgs Simsällskap
För alla, före alla andra

Läroplanen

Att kunna simma är en förutsättning för att få betyg i idrott i årskurs 6. Det finns även krav på
vad man ska kunna i vattnet i årskurs 3. Här hittar du vad som står i läroplanen i årskurs 1-3 resp 4-6.

Centralt innehåll

I årkurs 1-3 

Rörelser i vatten och vattenvana. Att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge. 

 

I årkurs 4-6 

Simning i mag- och ryggläge. 

Badvett och säkerhet vid vatten under olika årstider. Hantering av nöd­si­tua­tioner vid vatten med hjälpredskap. 

 

Kunskapskrav
Kunskapskraven för betygen E-A i slutet av årskurs 6: 
Eleven hanterar nödsituationer på land och vid vatten samt simmar 200 meter i en följd varav 50 meter i ryggläge. 

 

I kommentarmaterial till kursplanen i idrott och hälsa går det att läsa följande under “Vattenvana och simning”:  
”Vattenvaneövningar i form av lekar och rörelser i vatten är en central del av undervisningen under de första skolåren. Vi bor i ett land med mycket kust och många sjöar. Att kunna simma är därför en viktig förmåga för att kunna utnyttja hav och sjö för rekreation och för att förhindra olyckor. Eleverna i årskurserna 1–3 ska få utveckla rörelser i vatten och vattenvana genom att leka i vatten och göra övningar där de tränar på att balansera, flyta och simma i mag- och ryggläge. I årskurserna 4–6 ska eleverna ges möjlighet att träna automatisering och uthållighet i simning i mag- och ryggläge och under årskurserna 7–9 preciseras detta till olika simsätt i mag- och ryggläge. Om eleverna exempelvis har undervisats i bröstsim och ryggsim för bogsering under mellanstadiet kan de utmanas i crawl och ryggcrawl i högstadiet och få reflektera över i vilka situationer de olika simsätten är mest ändamålsenliga. Att eleverna ges möjligheter till övning i olika simsätt bidrar till att de utvecklar både sin rörelseförmåga och sin förmåga att hantera nödsituationer. Säkerhetsaspekterna i samband med simning är en del av innehållet i kunskapsområdet ”Friluftsliv och utevistelse”.” 

 

Skolverket har också specificerat med vad de menar med att kunna simma: 

Bedömning av elevens förmåga att simma 200 meter i en följd, varav 50 meter i ryggläge, innebär att läraren iakttar att eleven klarar av att genomföra detta. Eleven kan vila genom att till exempel flyta eller trampa vatten. Det framgår inte i betygskriterierna på vilket sätt eleven ska simma i mag- eller ryggläge, det är alltså valfritt. Olika simsätt lämpar sig olika bra i olika vattenförhållanden. ” 

 

Gällande livräddning har de skrivit: 
Hantera nödsituationer handlar om att agera enligt principer för första hjälpen. Formuleringen att hantera nödsituationer vid vatten i betygskriteriernas fjärde stycke är framskriven mot bakgrund av att riskerna för en livräddare som själv befinner sig i vatten och samtidigt ska hjälpa en nödställd person under vissa omständigheter är mycket stora. Däremot innehåller kunskapsområdet ”Friluftsliv och utevistelse” för årskurs 7–9 skrivningen hantering av nödsituationer i och vid vatten med hjälpredskap. Det innebär att eleverna ska undervisas i att hantera nödsituationer i vatten, men kunnandet att hantera nödsituationer i vatten bedöms inte mot betygskriterierna. 

 
Vi samarbetar med