Här kommer du till vår bokningssida
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Helsingborgs Simsällskap
För alla, före alla andra

Simträna som tonåring i utveckling

Menstruation är något naturligt och friskt i flickors utveckling. 

Under tonåren så är det mycket som händer med våra kroppar och det kan ibland vara svårt att veta vad man kan och inte kan göra. Som tjej så ändras kroppen, man får mens och det börjar växa hår. Helt naturligt och det kommer till alla förr eller senare. 

 

De flesta flickor får sin första menstruation vid 11-15 års ålder. Den första tiden är menstruationerna oftast oregelbundna och det kan därför vara svårt att förutse när nästa blödning ska starta.


Att simträna när man har mens går alldeles utmärkt. Vissa flickor och kvinnor känner sig trötta och håglösa de första dagarna i menscykeln och har då stor hjälp av att träna eftersom endorfinerna som frisätts i samband med fysisk aktivitet, bidrar till bättre mående.


De flesta tjejer tycker att det är lättast att simma med en tampong eller en menskopp, vilket vi rekommenderar. Båda fungerar väl och det är individuellt vilket man föredrar, men det viktigaste är att man själv är bekväm med situationen. Ibland händer det olyckor och det är ingen fara.  

 

Att vara väl förberedd skapar trygghet och varje idrottande flicka rekommenderas ha mensskydd i sin packning, i träningsväskan.


Att idrotta är roligt och viktigt, även när man har mens!

 Ni kan såklart prata med era föräldrar eller tränare om det eller googla själva. Internet är fyllt med bra information, men var inte rädda för att fråga. 

 

Här finns mer info som man kan kolla på om mens och simning:


Ob.se

 
Vi samarbetar med